11.05.2017 17:00

Partala, tuo yksi Jämsän suunnistusmetsien loistavista helmistä, joka vuosi toisensa jälkeen haastaa suunnistajat ja ratamestarit etsimään reiteille paraskulkuiset maastonosat sekä väistelemään rehevät vatukot, heinikot ja metsätalouden työntulokset.

Partalan rasteilla 11.5. ohjelmassa on rogaining - tuo keräilykulttuurin lahja suunnistukselle. Haaste on suunnistajalle nyt kaksinkertaisen - kartassa ei ole rastiväliviivoja näyttämässä valmista reittiä ja toisaalta pitäisi ehtiä käymään mahdollisimman monella rastilla. Kyllä suunnistajaa nyt koetellaan. Normaaleja ratoja ei siis ole, joten reitinvalinnat ovat täysin itse päätettävissä.

Voit tutustua etukäteen Partalan karttaa jo nyt, klikkaa tästä. Huomaat, että rastipisteiden sijoittelu mahdollistaa mukavan ja "turvallisen" rastien keräilyn vasta aloittaneille suunnistajille ja haastavuutta myös vaativampaan makuun.

Lähtö/maalipaikan sijainti alla olevassa kartassa. Pysäköinti tapahtuu yksityistien varrella ja suunnistuspaikalta poistutaan läpiajamalla nuolten osoittamaan suuntaan. Varo suunnistajia ja pysäköi järjestäjän paikanpäällä antamien ohjeiden mukaan.

Tunnelmapaloja maastosta eli tällaista on luvassa:

 

Rogaining-suunnistuksen ideana on kerätä annetussa ajassa mahdollisimman paljon pisteitä leimaamalla rasteja vapaasti valitussa järjestyksessä. Kartassa näkyy jokaisen rastin numerokoodi, jonka viimeinen numero kertoo rastista saatavan pistemäärän. Esim. koodi 78 antaa 8 pistettä ja koodi 123 antaa 3 pistettä...poikkeuksena nollaan päättyvä numero, esim. 90, josta tuleekin 10 pistettä.

Valittavana on kolme eri mittaista suoritusta oman tahtotilan mukaan eli 30 (puolikas), 60 (täysi) tai 90 (ultimate) minuuttia. Ajan ylityksestä vähennetään sakkopisteitä. Valinnan voi toki tehdä vasta maaliin tultua, mutta yli 90 minuutin ajasta tulee armotta sakkoa. Muista ottaa kello mukaan!

Rastipisteitä on kartalle ripoteltuna yhteensä 30, joista varmasti saa jokainen rakennettua omia suunnistustaitoja palvelevan kokonaisuuden. Rasteja on niin helpoissa kuin hieman haastavimmissakin paikoissa. Mikäli koko kattauksen haluaa ahmia eli käydä jokaisella rastilla, on syytä varautua noin 12 kilometrin urakkaan, mutta 2-3 kilometrillä saa jo keräiltyä useamman rastin. Rastipisteiden sijoittelussa on pyritty käyttämään maaston parhaimpia osia, mutta omalla suunnittelulla on toki mahdollista ajautua myös hieman hiekompi kulkuisiin maastonosiin. Rata kannattaa suunnitella ennen metsään lähtöä, joten jonkinlainen kynä on suositeltavaa olla mukana.

Tässä rogaining-suunnistuksen säännöt

1 § Tavoitteena on kerätä käytettävissä olevassa ajassa rasteja leimaamalla mahdollisimman paljon pisteitä.

2 § Rastikoodin viimeinen numero osoittaa rastin pistemäärän.

3 § Samaa rastia ei voi käyttää useampaan kertaan.

4 § Suoritusaika alkaa 0-leimasimelta ja päättyy maalileimaukseen (100).

5 § Ajan ylityksestä vähennetään 5 pistettä puolikkaalla, 10 pistettä täydellä ja 15 pistettä ultimate radalla sekä 2 pistettä jokaiselta alkavalta yliaikaminuutilta. Ajan alituksesta ei hyvitetä pisteitä. Tasapistetilanteessa parempi loppuaika ratkaisee.

 


 

JRV:N KANSSA YHTEISTYÖSSÄ:

 

 

 


JÄMSÄ

 

Powered By Drupal