Kortteli-cuppi on saatu hyvin käyntiin ja varsinkin Joulu-sprintissä meno oli suorastaan värikästä. Kovaa mentiin muttei niin tosissaan. 

Joulu-sprintin jälkipuintina pohdimme Panun kanssa kiellettyjä alueita ja niiden vaikuttavuutta suunnistajan etenemiseen. Varsinkin Seppolan silta tuntui aika haastavalta yllättävän monelle. Toisaalta itsellekin tuli pienenä yllätyksenä? (no, olihan se kartassa), että Joulu-sprintin radalla oli kielletty alue myös lähellä keskusrastia. 

Lukusession lopussa on linkki Himos-karusellin ja Joulu-sprintin reitinvalintoihin sekä radoilla olleisiin kiellettyihin kohteisiin.

Kielletyt alueet ja ylityskiellot ovat aika hankalia juttuja kaiken kaikkiaan. Niitä joudutaan käyttämään ihan oikeista syistä (istutuksia, suunnistajalle vaarallisia alueita, työmaita jne.). Toinen puoli on sitten ratasuunnittelu. Yleisellä tasolla ja varsinkaan meillä on aika vähän hienoja sprinttiin soveltuvia pikku kujia, sisäpihoja, aitauksia ja mitä niitä nyt onkaan. Kaikkea sellaista siis, jotka hankaloittavat suunnistajan reitinvalintaa.

Jotta ratojen vaikeusastetta voidaan nostaa, voidaan joutua turvautumaan ylityskieltoihin ja kiellettyihin alueisiin. Näitä on helppo lätkäistä kartalle, mutta mutta. Ratamestari joutuu kyllä toisenkin kerran miettimään, kuinka hyvin merkinnät näkyvät kartassa. Pieni piiperrys ei juurikaan. Toinen puoli on sitten se, että pitääkö ko. kohteet merkitä myös maastoon. Se olisi kaikkein turvallisinta, mutta ei aina luonnikasta, koska suunnistusmaastossa liikkuu myös ulkopuolisia. Tämmöinen oli tilanne myös Joulu-sprintin keskusrastin läheisyydessä. 

Kisoissa käyvät tietävät, että kiellettyjen alueiden rikkeistä tulee hylkäys - armoa ei juurikaan anneta. Ja tässä onkin tämän joulupohdinnan syvällisempi anti. Varsinkin näissä sprinttityyppisissä kortteleissa on hyvä treenata suunnistuksellista puhtautta vähän vauhdin kustannuksella. Kyllä se sujuvuus sieltä esiin nousee, kun vähän houkutellaan. Tommi laittoi omaan hehkuun sprintin kiellettyjä kohteita - niitä kannattaa vilaista. Hankalin lienee läpipääsemätön kasvillisuus, jotka aika usein ovat pensasaitoja tms. 

Tuossa alla on taiteellinen kuva Lahden Suunnistajien järjestämien sprinttiviestien naisten 1-rastivälistä (06.09.2020). Kuten huomataan, ainut oikea vaihtoehto on tehdä kierto oikean kautta. Vasemman kautta kisa on pilalla jo ennen 1-rastia - sen verran pitkäksi kierto venyy. Kadun ylitys väärästä kohtaa ei ole vaihtoehto. 

Eli pyritään itse kukin lukemaan tulevaa rastiväliä sen verran huolellisesti, että vastaan ei tule "yllätyksiä". No, aina niitä silloin tällöin tulee, mutta josko kuitenkin vähenevissä määrin. 

Ja tässä se linkki reittianalyyseihin

Seuraava kortteli on vasta ensi vuonna, joten näitä sprintin saloja itse kukin ehtii hyvin aukoa. 

 

Hyvää Joulun jatkoa 

t: -Jorma-

 

 

 


 

JRV:N KANSSA YHTEISTYÖSSÄ:

 


 


 

 


JÄMSÄ

Powered By Drupal